Bóbita óvoda

Menjünk az ÖKO oviba

2010. augusztus 19-én hivatalosan is átadták a 180 kis- és nagycsoportost befogadó törökbálinti Bóbita óvodát, amely egyben a város első ÖKO-óvodája. Az ünnepségen a város vezetői, díszpolgárai, az óvoda eddigi sikereiben és az új épület létrejöttében jelentős szerepet játszó szakemberek is részt vettek. Az óvodások a megnyitót jelképező szalagvágás előtt kedves műsorral köszöntötték a közönséget.

 Az óvoda 1973 óta nagy szerepet tölt be a város gyermekeinek nevelésében, segíti személyiségük fejlődését. Az intézmény korszerűsítésére és bővítésére azonban most már igen nagy szükség volt. A 817 millió forintos beruházás 250 millió forint európai uniós támogatással és a törökbálinti önkormányzat saját forrásainak felhasználásával valósult meg. Az óvoda július 26-án nyitotta meg kapuit a gyerekek és pedagógusok előtt. Pénzes Józsefné Éva, a Bóbita óvodavezető óvónője elmondta, a gyerekek megszeppenve vették birtokukba az új épületet. Úgy nekik, mint a pedagógusoknak is meg kellett szokni az új környezetet. A gyerekeknek nem kellett sok idő, belevetették magukat az önfeledt játékba.

„A megnyitóval szinte napra pontosan hat év munkája ért végett. 2004. augusztus 26-án a képviselőtestület döntött, hogy hatcsoportos óvodát építtet Árpád utcai telkén. 62 érvényes pályamű tervei közül a Kossuth-díjas Balázs Mihály építészre esett a választás. 2009 májusában számtalan nehézség, viszontagság után megkezdődhetett az építkezés – kezdte meg nyitóbeszédét Turai István, Törökbálint polgármestere-, majd hozzátette, a város kiépített belterületi infrastruktúrájának köszönhetően fontos gazdasági csomóponttá alakult, népességszáma évről évre nő. Ebből adódóan közoktatási intézményei túlzsúfoltak, férőhely hiány van. Élhetőbb környezet, az esélyegyenlőség kialakítása és fenntartása, az oktatási-nevelési programok bevezetése és azok hatékony működtetése a legfontosabb célunk, amikor a városról esik szó. Úgy éreztük, hogy az óvodai túljelentkezés megkövetelte a városvezetéstől az óvoda fejlesztését. Elhatároztuk, hogy ezt környezettudatosan valósítjuk meg, ezért a cél érdekében az elnyert pályázati összeghez Törökbálint több mint kétszer annyival járult hozzá, amelyet további fejlesztésekkel egészítettünk és folyamatosan egészítünk ki.” – folytatta a polgármester.

 A Bóbita Óvoda hat 60 négyzetméteres csoportszobával, egy nagy tornateremmel összesen 180 gyermeknek ad otthont. A polgármester elmondta, a tervek során nagy hangsúlyt kapott a természetazonos anyagok használata, a környezetbarát technológiák alkalmazása és a célszerű, egyben takarékos megoldások. Az új épület egyik ökológiai szempontból fontos jellemzője, hogy a talajfelszínhez igazodva helyezkedik el, miközben egy zöld növényzettel, fűvel borított tető védi a létesítményt a hőtől és hidegtől. A gyümölcsfákkal szegélyezett játszóudvar segíti a gyermekeket az ökológiai alapismeretek megszerzésében. Az energiatakarékos épületben a melegvíz-termeléshez két napkollektor járul hozzá, a fűtést és a hűtést a 150 méter mélyre fúrt 48 kútból, hőszivattyúkkal nyert geotermikus hőenergia teszi lehetővé.

 A pedagógusok a magyar óvodai oktatás hagyományai és gyakorlata mellett elsajátították a tevékenység-központú és kompetencia alapú nevelés programját, így a kicsik megtanulhatják az élethosszig tartó tanulás készségét. Az óvoda eddig is nagy hangsúlyt fektetett a nevelés gyakorlati aspektusára, ezért a nevelőtestület elkötelezett a program iránt, amely a javasolt nyelvi, művészeti, készségfejlesztő kompetenciák, elemek és eszközök mellett teljes szabadságot kínál a gyermekek és a velük foglalkozó óvodapedagógusok számára. Ehhez ideális környezetet ad az új, környezettudatos épület, ahol minden adott ahhoz, hogy akár a hátrányos helyzetű gyermekek is olyan környezetben nőhessenek fel, amely egy életre szóló élményt nyújt számukra.” – magyarázta a vezető óvónő -, majd hozzátette, számukra ez a pálya nemcsak munka, hanem hivatás, ami az egész életüket kitölti. A gyerekekkel való együttlét –a nehézségek ellenére – minden nap gyönyörűséges pillanatokat ad. Befejezésül elmondta, ez a nap különleges, hiszen olyan szép környezetben kezdhetik meg munkájukat, ahol a tárgyi feltételek maximálisan kielégítik minden igényüket.

 Törökbálint Város Önkormányzata az ÖKO-óvoda projekt megvalósításának kezdetével párhuzamosan egy 200 millió forintos településfejlesztésbe is belekezdett. A Bóbita Óvoda közvetlen környezetében kiszélesítették az utat, további parkolókat alakítottak ki, bővítették a játszóteret, így azt délelőtt az óvoda, délután a város kis lakói vehetik igénybe. A környező területeken kertészeti, park jellegű beruházást is megvalósítottak, valamint a környező utcákból érkező csapadékvíz elvezető csatornáit is fejlesztik annak érdekében, hogy a lezúduló víz ne veszélyeztesse az óvoda működését.

Fáska Ágnes
oldal tetejére...